המדריך לצליחת התואר במשפטים
1. פיתוח חשיבה מבוססת מתודות משפטיות
סטודנטים רבים נוטים לנתח “קייס” (אירוע עובדתי קצר, להלן: “אירועון” ) על בסיס ההיגיון ותחושת הצדק האינטואיטיבית שלהם. זה נפלא! וזו בדיוק המוטיבציה הבריאה והנכונה שצריכה לעמוד בבסיס הבחירה ללמוד משפטים.
אבל המוטיבציה המבורכת הזו של עשיית צדק מהווה מכשול גדול עבור סטודנטים רבים למשפטים. אינטואיציית הצדק מובילה אותם לניתוח מהיר ופשטני של הקייס (כאשר בד”כ המסקנה התוצאתית שלהם נכונה), ואילו היסודות והעקרונות המשפטיים הנדרשים לניתוח נכון ומלא נותרים ללא התייחסות.
זכרו! – בלימודי משפטים לא מקבלים ניקוד על הכרעה תוצאתית, אלא על ניתוח נכון והתייחסות לכלל הטענות הרלוונטיות. עליכם/ן לנתח את הקייס בצורה סכמטית, תוך שימוש בנוסחאות משפטיות (המכונות דוקטרינות, מבחנים משפטיים וכדומה) על מנת לייצר תשובה קוהרנטית וסדורה.
2. התמודדות עם עומס משימות הקריאה
אנחנו יודעים, כמות משימות הקריאה שאתם/ן מקבלים/ות היא פשוט בלתי ואתם/ן צודקים/ות!
זה פשוט לא סביר לקרוא את כל מה שאתם/ן מתבקשים/ות. הטיפ הוא שאף אחד לא באמת מצפה שתקראו כל פסק דין וכל מאמר במלואו, אז אל תהססו להסתפק בקריאת סיכומים ותקצירים (חשוב שיהיו איכותיים ומדוייקים). טיפ מועיל נוסף הוא יצירת “קבוצות קריאה” חבריות. קריאה משותפת עם חברים ללימודים היא כלי מאוד אפקטיבי מניסיון.
מבחינת אופן הקריאה עצמו:
- טיפים לקריאה יעילה של פסק דין – כאמור, אין צורך בקריאת פסק הדין במלואו. נמליץ להתחיל בקריאת המיני-רציו (תמצית פסק הדין). בד”כ המיני-רציו לבדו עונה על הצורך. אם נדרשת קריאה מעמיקה יותר – מבנה טיפוסי של פסק דין כולל את: עובדות המקרה, טענות הצדדים, דיון והכרעה. ניתן להסתפק בקריאת “עובדות המקרה” ו-“דיון והכרעה” (קרי, אנו ממליצים לדלג על החלק הארוך של “טענות הצדדים” שנמצא ביניהם כי הוא מייצר חזרתיות ומכביד על הקריאה).
בנוסף, פסקי הדין נכתבים בשפה משפטית ומליצית במיוחד – ברם אולם, נפקא מינה וחבריהם – אנו ממליצים להתעכב דווקא על הביטויים שאתם/ן לא מבינים/ות (במרבית המקרים לא תבינו כי המונח כלל לא כתוב בעברית אלא בארמית ) ולברר את פירושם בחיפוש גוגל פשוט. כך, תשילו מעליכם/ן את תחושת הקושי והתסכול המלווים לקריאת טקסט בלתי מובן ותקלו עבור עצמכם/ן את המשך הקריאה לאורך התואר.
- טיפים לקריאה יעילה של מאמר – בעת קריאת מאמרים אנו ממליצים בחום לקרוא את המבוא והסיכום תחילה (פעמים רבות תגלו שזה פשוט מספיק). מעבר לכך, לשם הקריאה השוטפת של מאמרים לאורך התואר (ולמקצוע עריכת הדין באופן כללי), תהיו מוכרחים/ות לפתח “יכולת קריאה מרופרפת”. שהיא היכולת “לרפרף” בקלילות על טקסט ולקלוט את עיקריו.
מדובר ביכולת שמחייבת התנסות וזמן, אך נמליץ להתכוונן כבר בשלב המוקדם שבו אתם/ן נמצאים/ות, לפיתוח היכולת לזהות מתי הטקסט סוטה מהמשימה שלשמה את קוראים. הטיפ פה הוא למקד את הקריאה בשאלות של המשימה הספציפית, לשים לב מתי הטקסט חוזר על עצמו (קורה הרבה בטקסטים משפטיים ) ונכנס לפינות שהן כבר לא בליבת החומר הכללי שבו אתם/ן נבחנים/ות.
ולא פחות חשוב – תקבעו לעצמכם/ן מראש זמן להתאווררות, תדאגו לאוכל, שתייה וסביבה נוחה ונעימה במהלך הקריאה. שמרו על קשר עם חברים (גם מחוץ לאקדמיה!), שמרו על פעילות גופנית ועל כל הפעילויות השוטפות שהיו לכם לפני הלימודים. שגרה מוכרת ונורמאלית היא אלמנט קריטי למקסום הביצועים!
3. איך לגשת לפתרון שאלת אירועון (“קייס”) בכל מבחן במשפטים – סדר פעולות פשוט בהמלצת הצוות –
א) קרא/י ברפרוף את כל הקייס מתחילתו ועד סופו (לא לשכוח לקרוא גם את השאלה עצמה!), תוך מרקור כל דמות (אדם, חברה או עסק) בצבע אחר.
ב) קרא/י שוב בעיון את הקייס, תוך מרקור כל פעולה שביצעה הדמות, בצבע המתאים לה.
ג) כתב/י רשימה של כל הסוגיות המשפטיות שעולות מהטקסט. לדוגמה: האם נכרת חוזה, האם דמות א’ רשאית לחזור בה מהצעתה? האם דמות ב’ זכאית לסעד של פיצויים?
ד) גש/י לעניינים:) עכשיו אפשר לכתוב את התשובה המלאה, כאשר הדברים מסודרים והראש נקי לניתוח הקייס בצורה נוחה, יעילה ומוצלחת!
4. איך מתכוננים למבחן במשפטים
טיפ הזהב הוא להתמקד במבנה הבחינה והנדרש בה, ולכוון את מירב המאמצים אליה. התחילו בקריאה אחת יסודית של כלל החומר המסוכם. לאחר מכן, השיגו כמה שיותר מבחנים משנים קודמות ופתרו את כולם! תרגלו יישום יישום ועוד יישום במבחן! תוך כדי תנועה, תבינו אילו צ’קליסטים הכי נוחים ומועילים עבורכם/ן והאם עדיף לכם/ן להשתמש במחברת תשפ”א או תשפ”ב.
5. שימוש נכון בקבצי חקיקה
מהר מאוד תגלו שהוראות החוק יכולות להיות מסורבלות ומבלבלות מאוד. מאחר שכל מבחן במשפטים (בחומר סגור או פתוח) מתקיים עם קובץ החקיקה בראשותו של הנבחן, גם הוראות החוק המסורבלות ביותר יכולות להפוך למעין “שליף” נוח שמריץ אתכם/ן קדימה בפתרון המבחן.
אז לטיפ שלנו: במהלך ההכנה למבחן (במיוחד מבחן בחומר סגור) – אל תנסו לפענח את כל המשפטים הארוכים שבחוק. הסתמכו על ההסברים שבמחברת על מנת למרקר רק את המילים שעומדות בבסיס הוראת החוק ואשר יזכירו לכם/ן את המשמעות האופרטיבית שלו שכבר למדתם/ן מהמחברת. לכך הוסיפו דגלונים אשר יסייעו לכם/ן להתמצא בקובץ החקיקה במהירות (זמן הוא פקטור מכריע) ותראו כיצד החוק הופך ל”שליף” חוקי בבחינה . כשתזהו את נושא השאלה, תוכלו לקפוץ מיד לדגלון המתאים ומילת המפתח הממורקרת הרלוונטית תקפוץ לעין. סמכו על הניסיון הרב שלנו, הכנה נכונה של החקיקה למבחן היא מתכון בדוק להצלחה!
6. ניהול אישי של זמנים ומשימות – במהלך הסמסטר ובתקופת המבחנים
לכל אחד מאיתנו יש דרכים שונות להכניס מידע לראש, ובתואר במשפטים יש הרבה ממנו! חלקנו חייבים/ות לכתוב בעצמנו, בעוד שאחרים יסתפקו במרקור הסיכומים של התלמיד/ה המצטיין/נת מהכיתה. כך או כך, ניהול לו”ז מאוזן ויעיל הוא תנאי הכרחי לצליחת התואר בהישגים גבוהים!
כסטודנטים/יות, תקופת המבחנים היא ה”מאני טיים” שלכם, אז טיפ הזהב הוא לתכנן לו”ז שלא יתיש אתכם/ן מידי במהלך הסמסטר עצמו. אם תתישו עצמכם/ן במהלך הסמסטר (שמרו את עצמכם/ן בלופ כמובן) – לא יוותרו לכם/ן מספיק מצבורי אנרגיה וכוחות לתפקד ב”מאני טיים”. תקופת המבחנים עמוסה לעייפה ממילא ותוכלו לצלוח אותה בצורה מיטבית רק אם תהיו חיוניים/יות ורעננים/ות. אנו ממליצים על ארגון לו”ז כתוב ולא ב”אוויר” (רעיוני) – במיוחד במהלך תקופת המבחנים! הלו”ז צריך לכלול גם הפסקות!, גם למידה וקריאה, והכי הכי חשוב – תרגול של יישום החומר ופתרון מבחני עבר.
7. אל תתביישו לבקש עזרה
צליחת תואר במשפטים היא משימה קשה ומורכבת. הרשו לעצמם להסתייע בכל דרך מועילה: בקשו עזרה מחברים לספסל הלימודים, מבן המשפחה שעוסק בעריכת דין או מהחונכים והסטודנטים הבוגרים במוסד הלימוד. וכמובן שגם אנחנו פה כדי לעזור אתם מוזמנים ליצור קשר לתיאום שיעור פרטי, קבוצת לימוד או מרתון ממוקד לקראת המבחן. מניסיונו, שיעורים פרטיים יכולים לתת ערך עצום והם יכולים להתמקד בנושא ספציפי, הכנה למבחן מסוים/עזרה במטלה להגשה ואפילו להתקדם מעבר לכיתה לחומר חדש שעדיין לא נלמד. השיעורים הפרטיים אצלנו נותנים דגש לצרכים הספציפיים של כל סטודנט וסטודנט ומותאמים לחומר של המרצה הרלוונטי.
אנחנו מקווים שהצלחנו להרגיע אתכם/ן קצת לקראת תחילת הלימודים, ולעשות לכם/ן סדר 🙂 אז שתהיה שנה מוצלחת והכי חשוב, תהנו מהדרך!
לעוד טיפים, כתבות ועזרי לימוד מוזמנים/ות להתעדכן באתר ובאינסטגרם שלנו 🙂