חוזה המתנה, הסכם משפטי מחייב בו רכוש מועבר מאדם אחד (הנותן) לאחר (המקבל) ללא כל צורה של פיצוי, כפוף לחוקים משתנים במדינות שונות. סקירה זו תשווה את החוקים המסדירים חוזי מתנה בארצות הברית, אנגליה וישראל.
בארצות הברית, חוזה מתנה חייב להיות מתועד בכתב, אלא אם ערך המתנה הוא מינימלי. כמו כן, עליו לבטא בצורה ברורה את כוונת התורם להעביר את הנכסים למקבל. בנוסף, חוזה מתנה יכול להיות מותנה, כלומר הוא ייכנס לתוקף רק אם יתקיימו תנאים מסוימים, ולנותן שמורה הזכות לבטל את המתנה בכל עת לפני קבלת הנכסים של המקבל.
באנגליה, אין דרישה להסכם בכתב לתוקף חוזה מתנה. עם זאת, חיוני שהנותן יוכיח כוונה ברורה להעביר את הנכסים למקבל ללא כל צורה של פיצוי. בדומה לארצות הברית, חוזה מתנה באנגליה יכול להיות מותנה וניתן לבטלו על ידי הנותן לפני שהמקבל יקבל את הנכס.
בניגוד לתחומי שיפוט אחרים, בישראל, הסכם מתנה נדרש להיות מתועד בכתב כדי שיהיה מחייב משפטית, אלא אם המתנה היא בעלת ערך זניח. כמו כן, במכתב יש לציין במפורש את כוונת הנותן להעביר את הנכסים למקבל. בדומה לדרישות החוק באנגליה ובארצות הברית, חוזה המתנה בישראל יכול להפוך לאכיפה רק אם מתקיימים תנאים ספציפיים. יתרה מכך, לנותן שמורה הזכות לבטל את המתנה בנסיבות מסוימות.
לטענת פרוצ’יה, יסוד החוק סביב חוזי מתנה צריך להיות נטוע במושג “הבטחת הנותן”. המשמעות היא שמניחים שהנותן מבטיח למקבל שיעבירו לו את הנכסים. פרספקטיבה זו מציעה כי החוקים המסדירים חוזי מתנה צריכים לשקף את אלה של חוזי הבטחה, וכי למקבלים צריכה להיות היכולת לאכוף את תנאי חוזה המתנה.
החוקים לגבי חוזי מתנה בארצות הברית, אנגליה וישראל דומים במידה רבה. בכל שלוש המדינות, חוזה מתנה חייב להוכיח את כוונת הנותן להעביר את הנכסים למקבל. בנוסף, לחוזי מתנה יכולים להיות תנאים בכל שלוש המדינות, וישנן נסיבות שבהן הנותן יכול לבטל את המתנה. ההבדל העיקרי בין המדינות הללו טמון בדרישה לחוזה בכתב. בארצות הברית ובישראל, חוזה מתנה חייב להיות בכתב כדי להיחשב תקף, אלא אם שווי המתנה הוא מינימלי. לעומת זאת, באנגליה אין צורך בחוזה בכתב כדי שתהיה תוקף של מתנה, למרות שהיא מומלצת.
בארצות הברית, חוקי חוזה המתנות שונים ממדינה למדינה, ללא תקנה פדרלית אחידה. אף על פי כן, העקרונות הבסיסיים שפורטו קודם לכן נשארים עקביים בכל תחומי השיפוט. באנגליה, החוקים המסדירים את חוזה המתנה אינם מקודדים בחקיקה, אלא נקבעים באמצעות פסיקה. מנגד, ישראל חוקקה חוק ספציפי המוקדש להסדרת מתנות, כפי שצוין קודם לכן.
למידע נוסף על מאמרים משפטיים וכתיבה אקדמית, בקרו באתר שלנו.
ברק מספק ניתוח מעמיק של החוקים המסדירים חוזי מתנה הן בישראל והן באנגליה. הבחנה בולטת היא שבניגוד לישראל, חוזי מתנה באנגליה אינם מחייבים תיעוד בכתב. בהקשר זה, אנגליה מתייחסת לחוזי מתנה בדומה יותר לחוזים סטנדרטיים. בנוסף, הדרישה לכוונה מחמירה יותר בישראל בהשוואה לאנגליה. בעוד ששני תחומי השיפוט מאפשרים חוזי מתנה מותנים, ברק מציין שישראל מטילה יותר מגבלות על התנאים מאשר אנגליה.
למרות הדגש הגדול יותר על כתיבה וכוונה בישראל, ברק מגיע למסקנה כי קל יחסית לבטל חוזה מתנה בישראל מאשר באנגליה.
ויניצקי מספק סקירה מקיפה של ההתקדמות האחרונה בתחום דיני חוזי המתנות בישראל. נושא בולט אחד לדיון הוא פסיקת בית המשפט העליון לאחרונה, אשר קבעה את תקפותם של חוזי מתנה בעל פה בנסיבות ספציפיות. פסיקה זו הרחיבה את היקף חוקי חוזי המתנה ופשטה את התהליך של תוקף חוזים כאלה. כתוצאה מכך, מערכת המשפט הישראלית מתיישרת כעת יותר עם זו של אנגליה.
ויניצקי מדגיש את ההשפעה המשמעותית שיש להתפתחויות אלו על תוקף חוזי המתנה ועל זכויות הצדדים המעורבים. הוא מציין כי תחום דיני חוזי המתנות בישראל נמצא בימים אלה בתקופת צמיחה, כאשר התקדמות אלו מרחיבות את תחולתם של דיני החוזים ומייעלות את תהליך התוקף להסכמים מסוג זה. ויניצקי גם משווה את דיני חוזי המתנות בישראל לאלה של מדינות אחרות ומצטרף להערכתו של ברק שלישראל יש דרישות מחמירות יותר לגבי תיעוד בכתב. ונטייה גדולה יותר לבטל חוזי מתנה בהשוואה לתחומי שיפוט אחרים.
לדברי ויניצקי, הקבלה למשפט השוואתי יכולה להציע תובנות חשובות לגבי החוקים המסדירים חוזי המתנה בישראל ופוטנציאל לשיפורם. לאור זאת, הוא מעלה מספר רפורמות שמטרתן להתאים את חוקי החוזים הממתינים של ישראל לאלו של מדינות אחרות. רפורמה אחת המוצעת כוללת הקלה בדרישת הכתיבה עבור חוזי מתנה, כפי שקורה במדינות מסוימות כמו ארצות הברית, שבהן יש צורך בתיעוד בכתב רק בנסיבות ספציפיות. באופן דומה, באנגליה, אין חובת כתיבה לחוזי מתנה.
ביחס להתערבות בית המשפט ושיקול דעתו, מדגיש ויניצקי את ההבחנה בין חוזה טיפוסי, שבו בית המשפט מעריך את כוונות הצדדים, לבין חוזה מתנה, שבו בוחן בית המשפט את הנסיבות הספציפיות כדי לברר את כוונת הצדדים. הוא מציע לאמץ גישה חוזית יותר, אפילו לגבי חוזי מתנה, שהיא נוהג מקובל בארצות הברית. בנוסף, הוא מכיר בכך שלבית המשפט יש סמכות לפסול חוזה מתנה הפוגע בתקנת הציבור, כפי שנקבע בדיני החוזים.
בהתאם לפרקטיקות המקובלות בשיטת המשפט שלנו, בית המשפט העליון קבע כי ניתן לפסול חוזה מתנה במקרים של מרמה או כפייה, תוך ציון עקרונות משפטיים באנגלית. בפשטות, ישראל מסתכלת על החוק האנגלי כמקור ההדרכה המועדף עליה. ההחלטה להסתמך על המשפט האנגלי נעוצה בראש ובראשונה בעובדה שישראל ירשה את שיטת המשפט המקובל מהבריטים, וכתוצאה מכך נוצרו קווי דמיון רבים בין דיני החוזים בשתי המדינות.
למידע נוסף על מדריך כתיבת סמינר וטיפים שימושיים, בקרו באתר שלנו.
יתר על כן, בשל היעדר פסיקה ישראלית מספקת, במיוחד בתחום דיני חוזי המתנות, בתי המשפט פונים לא פעם לתקדימים משפטיים באנגלית. בנוסף, בתי המשפט בישראל מחזיקים בכבוד עמוק למומחיותם של עמיתיהם האנגלים בתחום דיני החוזים. בהתחשב בכך שהמושג של דיני מתנות מקורו בהתפתחות של דיני החוזים הרגילים באנגליה, בתי המשפט נוטים לראות את בתי המשפט האנגליים כבעלי ידע רב בתחום זה. ראוי לציין כי תורת המתנה נקבעה על ידי בתי המשפט בשנת 1896.