מרוץ הסמכויות בדיני משפחה בישראל הוא אחד הנושאים המשפטיים המורכבים והמשמעותיים בתחום דיני המעמד האישי. הוא נובע מהמבנה הדואלי של מערכת המשפט בישראל, הכולל את בתי הדין הרבניים לצד בתי המשפט האזרחיים. במאמר זה נסקור את שורשיו ההיסטוריים של מרוץ הסמכויות, נבחן את התפתחויותיו לאורך השנים ונעמוד על ההשלכות המשפטיות והמעשיות של תופעה זו.
הרקע ההיסטורי: תקופת המנדט הבריטי
יסודותיו של מרוץ הסמכויות נעוצים בתקופת המנדט הבריטי, אז הוסדרו דיני המעמד האישי במסגרת סימן 51 לדבר המלך במועצה משנת 1922. לפי הוראות אלה, סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין הוקנתה לבתי הדין הדתיים, בהתאם לדתם של בני הזוג. עם השנים, הוצאו חלק מענייני המעמד האישי מהסמכות הדתית, אך עקרון זה נותר בבסיס המשפט הישראלי גם לאחר הקמת המדינה.
חוק שיפוט בתי דין רבניים והשלכותיו
בשנת 1953 נחקק חוק שיפוט בתי דין רבניים, תשי"ג-1953, אשר קבע את סמכותם הייחודית של בתי הדין הרבניים בנושאי נישואין וגירושין של יהודים בישראל. סעיף 1 לחוק קובע כי נישואין וגירושין של יהודים בישראל יהיו בסמכותם הייחודית של בתי הדין הרבניים וייערכו על פי דין תורה. עם זאת, סעיף 3 לחוק מרחיב את סמכותו של בית הדין הרבני וקובע כי אם הוגשה תביעת גירושין, לבית הדין תהיה סמכות לדון גם בעניינים הכרוכים בגירושין, דוגמת מזונות אישה וילדים.
המשמעות המשפטית של סעיף זה היא שבן זוג יכול "לכרוך" סוגיות נוספות לתביעת הגירושין ולמנוע את בירורן בערכאות אזרחיות. כך נוצר מצב של סמכות מקבילה בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט האזרחיים, אשר הוביל לתופעת "מרוץ הסמכויות".
הקמת בתי המשפט לענייני משפחה ושינויי הסמכות
עד שנת 1995, בית המשפט המחוזי היה הערכאה האזרחית שעסקה בענייני משפחה. עם חקיקת חוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995, הועברה סמכות זו לבתי המשפט לענייני משפחה, אשר רוכשים סמכות לדון במגוון נושאים הקשורים בדיני המשפחה, לרבות מזונות, משמורת ילדים ורכוש. החוק החדש נועד לרכז את ההתדיינויות תחת קורת גג אחת ולהפחית את התמריץ לניהול הליכים מקבילים בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט האזרחיים.
בית המשפט לענייני משפחה מחזיק בסמכות מקורית שאינה מותנית בכריכת הסוגיה לתביעת הגירושין, מה שמעניק לו יתרון משמעותי ביחס לבית הדין הרבני. בנוסף, סעיף 25 לחוק בית המשפט לענייני משפחה מסדיר את היחסים בין הערכאות, ומבהיר את גבולות הסמכות של כל אחת מהן.

מבחן הכרונולוגיה וצמצום סמכויות הכריכה
לאור הסמכות המקבילה בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט לענייני משפחה, השאלה מי מהערכאות תקנה סמכות לדון בתיק נקבעת לעיתים קרובות לפי מבחן הכרונולוגיה – כלומר, הערכאה שבה הוגשה התביעה ראשונה. כך, בן זוג המבקש להשיג יתרון טקטי עלול להקדים ולהגיש תביעה בערכאה הנראית לו עדיפה.
עם זאת, בית המשפט העליון צמצם את האפשרות לכרוך עניינים בתביעת הגירושין ללא תנאים, באמצעות שלושה מבחנים:
1. כנות תביעת הגירושין – התביעה צריכה להיות אמיתית ולא תביעת סרק לצורך השגת יתרון.
2. כנות הכריכה – הכריכה של נושאים נוספים (כגון מזונות ורכוש) צריכה להיות בתום לב ולא לצרכים אסטרטגיים בלבד.
3. כריכה כדין – יש לוודא כי הכריכה נעשתה בצורה תקינה מבחינה פרוצדורלית.
ההשלכות המעשיות של מרוץ הסמכויות
מרוץ הסמכויות מוביל לא פעם להליכים משפטיים סבוכים, שבמסגרתם סוגיות שונות נדונות במקביל בערכאות שונות. כך, ייתכן מצב שבו ענייני רכוש יידונו בבית הדין הרבני, בעוד שהחזקת הילדים תידון בבית המשפט לענייני משפחה. מצב זה עלול לגרום לחוסר אחידות בפסיקה, להארכת משך ההליכים ולמתח בין בני הזוג.
לצד זאת, קיימים שיקולים אסטרטגיים לכל אחד מהצדדים בבחירת הערכאה המתאימה להם. בעוד שבית הדין הרבני עשוי להחיל כללים הלכתיים בנושאים מסוימים (כגון חלוקת רכוש), בתי המשפט לענייני משפחה מחילים כללים אזרחיים המושפעים מפסיקות בית המשפט העליון.
מרוץ הסמכויות הוא תופעה ייחודית למשפט הישראלי, הנובעת מקיומן של שתי מערכות משפט מקבילות – הדתית והאזרחית. התפתחות הדין בישראל הביאה לצמצום הדרגתי של סמכויות הכריכה של בתי הדין הרבניים, אך המתח בין הערכאות נותר בעינו. הבנה מעמיקה של הסוגיות המשפטיות הכרוכות במרוץ הסמכויות חיונית לכל עורך דין העוסק בדיני משפחה, שכן מדובר בכלי משפטי מרכזי בעל השפעה מכרעת על גורל תיקי הגירושין בישראל.