המושג ניצול לרעה של ההליך השיפוטי נעדר הגדרה סטנדרטית, אם כי הגדרות שונות מדגישות הפעלת סמכות בלתי חוקית המתעלמת מהמסגרת שנקבעה במסגרתה ניתנת סמכות זו. ללא קשר להגדרה הספציפית הנהוגה, הגורם העומד בבסיסו בכל המקרים הוא אי מילוי התחייבויותיו של התובע או טיפול בתיק בצורה המתאימה והיעילה ביותר. היעדר הגדרה ברורה זו גרם לחוסר בהירות בנוגע לתחולת הוראות הדין. תוכלו למצוא מידע נוסף על ניצול לרעה במאמרים משפטיים.
על פי תקנה 4 לתקנות סדר הדין האזרחי, חל איסור על צד או מי מטעמו החוקי לעסוק בכל צורה של התנהגות פסולה במהלך הליכים משפטיים. זה כולל נקיטת פעולות שמטרתן להפריע, להאריך או לייסר את הצד שכנגד, כגון ביצוע פעולות מוגזמות ביחס לאופי, להוצאות או למורכבות ההליך. מידע נוסף על ההשלכות והגבלות בחוק ניתן למצוא במידע על כתיבה אקדמית.
בית המשפט, בעניינו של אימאן מרעי, הדגיש את התכלית הכפולה העומדת מאחורי האיסור על שימוש לרעה בהליכים משפטיים. מצד אחד, היא משמשת לשמירה על שלמותו וטהרתו של ההליך השיפוטי במרחב הציבורי. מאידך, היא נועדה למנוע תוצאות בלתי הוגנות בין הצדדים המתדיינים המעורבים בליטיגציה. ניכר כי כאשר תכליתו של הליך משפטי או הגשת בקשה ספציפית אינם מתיישבים עם המטרה המיועדת, הדבר פוגע בתכלית היסודית של ההליך השיפוטי. עצם התהליך הזה, שנועד לעשיית צדק, יכול לעבור מניפולציה על ידי גורמים אינטרסנטיים המבקשים להפריע לעשיית צדק.
במאמרו של בנימין פורת נדון מקרה של ניצול ההליך השיפוטי. על פי החוק הישראלי, מוכר כי נאשם, ללא קשר ללאום שלו, יכול להגביל את סמכותו של עורך דינו אם הוא נמצא מחוץ למדינה. הגבלה זו מונעת מעורך הדין לקבל מסמכי בית המשפט מטעם הנתבעת. עם זאת, בעניין סיטין קבע בית המשפט כי אין לראות בהגבלה זו סמכות בלתי מוגבלת, שכן קיים חשש כי ניתן לעשות בה שימוש לרעה כדי להתחמק מהחוק ולשלול מהצד שכנגד את הסעד המגיע לו.
על מנת לטפל בסוגיית השימוש לרעה בהליכים השיפוטיים, חיוני שהתרופות המיושמות יתאימו עם המטרה של מניעת שימוש לרעה כאמור. תקנות סדר הדין האזרחי מתארות שני סעדים ספציפיים שניתן להשתמש בהם כדי להילחם בשימוש לרעה בהליכים משפטיים. תקנה 151(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי מאפשרת הטלת הוצאות כתרופה, בעוד שתקנה 42 קובעת מחיקת כתבי טענות. תוכלו לקרוא על סוגי התרופות והשיקול השיפוטי המגוון במאמרים על טיפים שימושיים.
במקרה של אימאן מרעי, בית המשפט הדגיש את הצורך בזהירות בשימוש בתקנה 42 לתקנות סדר הדין האזרחי להסרת הגנה. האחריות לנקוט בזהירות זו מוטלת על השופטים ועל בית המשפט עצמם, במיוחד במקרים בהם ניכר כי אירעה ניצול לרעה של הליכים בבית המשפט. בית המשפט התייחס ספציפית למקרים הנוגעים לפעולות שבוצעו בחוסר תום לב או מתוך כוונות שאינן קשורות להליך השיפוטי, כגון ניסיון להשתיק או להזיק לצד שכנגד. למידע נוסף על כך, ראו את הדף שלנו על כל הקורסים.
ניצול לרעה של מערכת המשפט ובהליך המשפטי הוא מגמה מדאיגה שעוררה שאלות לגבי תפקידם הראוי של בתי המשפט. אמנם יש הטוענים שניתן להימנע מכך אם בתי המשפט יקפידו על אחריותם, אך חסרים הגדרות והנחיות מדויקות למילוי תפקידים אלו. בדיון זה אתמקד במספר מקרים ספציפיים שבהם ניצול לרעה של ההליך השיפוטי על ידי צדדים, תובעים, יחידים, או אפילו בית המשפט עצמו, הביא להליך משפטי שגוי עקב משפט קיים.
בעניינו של רון יעקב עננה נכרת בין הצדדים הסכם הלוואה, כאשר המשיב העמיד הלוואה לחברה. למרבה הצער, המבקש, אטלם, לא הצליח להחזיר את ההלוואה, וכתוצאה מכך נשלח אליו מכתב התראה. בבקשת ייצוג משפטי בתגובה למכתב האזהרה, מינה המבקש עורך דין בעל יפוי כוח מוגבל. חרף ניסיונות משא ומתן וגישור, הגיש המשיב בסופו של דבר תביעה כספית לבית המשפט המחוזי. ניתן לקרוא עוד על מקרי ניצול ההליך במאמרים המשפטיים.
בבית המשפט דנו בהרחבה בעניין הנוגע לניצול ופוטנציאל שימוש לרעה בהליך השיפוטי. היא בחנה ביסודיות גורמים שונים כדי להגיע להחלטה האם המבקש אכן ניצל לרעה את ההליך המשפטי. בנוסף, בית המשפט בחן את יחסי לקוח-עורך דין כדי לברר את תקפותה של הגבלת ייפוי הכוח. יתרה מזאת, בית המשפט העריך האם הלקוח ניצל לרעה את הנהלים בכך שהסתיר את כתובתו בכוונה, דבר שהפריע למסירת שטרות בית. החוק נבחן מכל הכיוונים במקרה זה. למידע נוסף על סוגי מקרים והבחנות, עיינו בדף שלנו על מרתונים למבחנים.
בתקנות סדר הדין האזרחי קיימת הבחנה בין איסור ניצול לרעה של הליכים משפטיים לבין הדרישה לנהוג בתום לב ובהגינות שיפוטית. למרות שלא נקבע עונש מפורש על התנהגות בחוסר תום לב, קיימת סנקציה מבוססת וידועה בכל מקרים של שימוש לרעה בהליכים משפטיים. סנקציה זו כרוכה בהסרת חלק מהכתבים או כולם והטלת הוצאות על המבקש, הנפסקות לאחר מכן לצד שכנגד או במקרים מסוימים לאוצר המדינה. בנסיבות חריגות, אף עורך דינו של המבקש עשוי להיות אחראי להוצאות אלו. למידע נוסף על כך, ראו את הדף שלנו על סטודנטים מספרים.
הרעיון של ניצול הליך משפטי דומה לפתיחת תביעה משפטית או הגשת בקשה בכוונת זדון. לאחר בחינת המסגרת המשפטית, מתברר שההבחנה העיקרית בין שני מושגים אלו נעוצה בעובדה שניצול לרעה של הליך שיפוטי כולל כל צורה של מניפולציה בתוך המערכת המשפטית, בעוד שעקרון חוסר תום הלב חל אך ורק במקרים בהם התביעה מוגשת מתוך כוונות רעות ובסיס נפשי מכוון. תוכלו למצוא מידע נוסף על ניצול לרעה ועל ההשלכות המשפטיות השונות במאמרים המשפטיים.
בבחינת המסגרת של המחוקק הישראלי, מתברר כי הוכנסו שני מושגים נפרדים: שימוש לרעה בהליך השיפוטי, הכולל כל שימוש לרעה חיצוני בו, והעדר תום לב בעת פתיחת תביעה. אף על פי כן, לאחר הערכה מדוקדקת של ההנחיות בדבר שימוש לרעה בהליך השיפוטי והצמדתם לפסק הדין בחוסר תום לב, מתברר כי ההתנהגות העומדת בקריטריונים לזיהוי שימוש לרעה בהליך השיפוטי היא בעצם שם נרדף להתנהגות המספקת את מבחן לחוסר תום לב. הרחבה על יישום עקרונות אלו תוכלו למצוא בדף שיעורים פרטיים.