טופס הסכמה מדעת להפסקת הריון בישראל

כמו בכל טיפול רפואי אחר, הפסקת הריון מצריכה הסכמה מדעת של האישה. משמעות טופס הסכמה זה היא שהאישה קיבלה מידע רלוונטי ומקיף על ההיבטים הפיזיים והנפשיים של ההליך והיא מודעת לסיכונים ולסיבוכים האפשריים. הפסקת הריון יכולה להיעשות רק בהסכמה מדעת.

חוק זכויות החולה והסכמה מדעת

חוק זכויות החולה קובע את החובה לקבל הסכמה מדעת. סעיף 13 לחוק קובע כי על הרופא המטפל למסור למטופל את המידע הרפואי הרלוונטי לו הוא זקוק לצורך קבלת החלטה מושכלת לגבי הטיפול. יש לספק מידע זה במהירות האפשרית, תוך התחשבות בזמן שלוקח למטופל לעכל את המידע ולקבל החלטה. עוד לפני חקיקת חוק זכויות החולה, התקיימה החובה להסכים להפסקת הריון. סעיף 316(ב) לחוק העונשין מבהיר כי לא ניתן להתקיים הסכמתה ה”רגילה” של האישה, אולם נדרשת הסכמה בכתב לאחר שהוסברו לה ההשלכות והסיכונים של ההליך.

חשיבות ההסכמה מדעת

קבלת הסכמה מדעת חשובה מכמה סיבות: הבטחת אוטונומיה של נשים: לנשים יש את הזכות לקבל החלטות לגבי גופן ועתידן. מניעת פגיעה בנשים: הסכמה מדעת יכולה לעזור להפחית את הסיכוי לפגיעה פיזית או רגשית מהניתוח. מקדם קבלת החלטות מושכלת: במסגרת קבלת הסכמה מדעת, המידע הנמסר לאישה מאפשר לה לבחון את כל האפשרויות הקיימות ולקבל את ההחלטה הנכונה עבורה. למידע נוסף על תהליך קבלת ההסכמה, ניתן לעיין בשאלות ותשובות.

עקרון ההסכמה מדעת

עקרון ההסכמה מדעת הוא עקרון משפטי ואתי המחייב קבלת הסכמה חופשית ומדעת של אדם לפני שניתן לבצע טיפול רפואי. במקרה של הפסקת הריון, קבלת הסכמה מדעת היא ציווי חוקי ואתי. בשנת 1975 הוסיפו המחוקקים הישראלים לראשונה לחוק העונשין את עקרון ההסכמה מדעת הקשור להליכי הפלה. מדברי ההסבר להצעת החוק עולה בבירור כי כוונת המחוקק היא להבטיח שנשים יבינו את כל הסיכונים הכרוכים בהליכי הפלה ותיתן את הסכמתן בחופשיות ובהבנה מלאה. למעשה, שנים רבות לפני שהמחוקק קבע חובה כללית לקבל הסכמה מדעת לכל טיפול רפואי, הוא בחר לשלב את עקרון ההסכמה מדעת בהליך הרפואי להפסקת הריון ואף הגדיר את ההליכים הנדרשים לקבלת הסכמה מדעת.

תהליך קבלת ההסכמה

קבלת הסכמה מדעת היא דרישה לכל טיפול רפואי, אמר. זה מבטיח שהמטופלים מבינים את כל הסיכונים וההשלכות של הטיפול ונותנים הסכמה חופשית ומדעת. קבלת הסכמה מדעת בטיפול רפואי כללי עלולה להציב קשיים רבים, כולל: דאגה גורמת לחרדה: הסבר מפורט מדי על הסיכונים עלול לגרום לחולה לחרדה או אפילו לגרום לו לסרב לטיפול שעשוי להועיל לו. מורכבות המידע הרפואי: לעיתים קרובות, מידע רפואי מורכב וקשה להבנה, מה שעלול להקשות על המטופלים לקבל החלטות מושכלות. פערי תקשורת: קשיי תקשורת בין רופאים למטופלים עלולים להוביל לאי הבנות של מידע רפואי. לחץ מגורמים אחרים: המטופל חווה פעמים רבות לחץ מגורמים אחרים, כמו משפחה או חברים, שעלולים להשפיע על קבלת ההחלטות שלו.

הפסקת הריון מאוחרת

ישראל מתירה הפסקת הריון בשלבים שונים, תוך הבחנה בין הריון מוקדם (עד 24 שבועות) לבין הריון מאוחר (מעל 24 שבועות). במקרה של הריון מאוחר, נדרש אישור מיוחד מוועדת הפסקת הריון (המכונה גם “ועדת שלב החיות”). תהליך אישור הפסקת השליש השלישי מצריך אישור ועדה. הוועדה מורכבת מרופאים, עובדים סוציאליים ופסיכיאטרים, תפקידה לבחון מקרים באופן פרטני ולהחליט אם לאשר הפסקת הריון. טופס הסכמה מדעת

ועדת ריפטין

ועדת ריפטין, שבדקה את התנהלות הוועדה להפסקת הריון, המליצה לחייב את הוועדה לבסס את אישוריה על אבחנות מדויקות. אבחון מדויק יספק מידע ברור לגבי מצב העובר והסיכונים הכרוכים בהמשך ההריון. כך יבטיחו כי ההחלטה על הפסקת הריון תתקבל בצורה מושכלת ומקצועית תוך התחשבות בכל הנתונים הרלוונטיים. למידע נוסף על התנהלות ועדות רפואיות, בקרו באודותינו.

חשיבות ההנחיות וההמלצות

הודעת מנכ”ל משרד הבריאות מדגישה את תפקידה המרכזי של חוות דעת רפואית בהחלטת המועצה להפסקת הריון. החוק הפלילי מאפשר הפסקת הריון בנסיבות מסוימות, לרבות חשש למום פיזי או נפשי בעובר. בהודעה נכתב כי במקרים אלו, אישור המועצה להפסקת הריון מחייב חוות דעת רפואית לתמיכה בבקשת האישה. תהליכי קבלת החלטות אחראיים ומקצועיים המקדמים אחדות ועקביות בעבודת הוועדה להפסקת הריון, מגנים על זכויות האישה ומבטיחים קבלת החלטות על הפסקת הריון, תוך התחשבות ברווחתה ובריאותן.

דוח ביקורת המדינה

דוח ביקורת המדינה מציג ממצאים חשובים לגבי הליך הפסקת הריון בישראל. ניתוח מעמיק של ממצאים אלו יסייע לנו להבין טוב יותר את תהליך קבלת ההחלטות לגבי הפסקת הריון ותפקיד הפסקת הריון של ועדות הריון. % מהבקשות המאושרות בוועדה להפסקת הריון מתבצעות בפועל. לפיכך, לא ניתן לקבוע האם הועדה מהווה מכשול לרצונה של האישה, דבר המדובר בהסכמה בשיקול דעת מלא. נדיר ביותר להתחרט או להיכשל בהפסקת הריון לאחר קבלת אישור המועצה.

הוועדה להפסקת הריון בשלב החיות

לפי חוק העונשין, הפסקת הריון מאוחרת לאחר השבוע ה-24 מחייבת אישור מיוחד מוועדה מתמחה בשם “הוועדה להפסקת הריון בשלב החיות”. משרד הבריאות פיתח הנחיות מפורטות לתהליך זה, הכוללות גיל הריון, הרכב ועדות, נהלי מינוי והנחיות אישור קליני. הוועדה מורכבת מ-3 חברים: מיילדת-גינקולוג, מומחה נוסף ועובדת סוציאלית. הוועדה חייבת לכלול אישה אחת לפחות. הוועדה תבחן את המקרה באופן פרטני תוך התחשבות בגורמים רפואיים, אתיים וחברתיים תוך התמקדות בחוות דעת רפואית, סיכונים רפואיים, השפעה פסיכולוגית ונושאים חברתיים, וקיום דיון פתוח ומקיף בשיתוף נשים בפרטי הדיון.

תרומת הנחיות המחלקה

תרומת הנחיות המחלקה היא בכך שהן קובעות הנחיות לשקלול הגורמים שהוועדות שוקלות בבקשות להפסקת הריון בשלב החיות. ההדרכה עושה הבחנות בלתי מוצדקות במסגרת החוק הפלילי עצמו, כגון אישור הפסקת הריון כאשר הועדה מעלה נימוקים משמעותיים בשל גיל האישה או מערכת היחסים שהובילה להריון, לעומת הפסקת הריון בשל גיל האישה או הקשר שהוליד את ההריון אישור בהשוואה למום עוברי מחייב סיכוי של 30% להתרשמות מום. ההדרכה מוסיפה גם סוגי ליקויים (אבחונים שאינם קיימים בחוק). אם כי בפועל, בתי המשפט צמצמו גם את הזכות להפסיק הריון בשלב של בעלי חיים עם עובר פגום רק במקרים בהם צפויות השלכות חמורות על איכות החיים.

השלכות ההנחיות על נשים

ההשלכות של הקפדה על ההנחיות מוסיפות לקושי מכיוון שהיא מקשה על נשים להפסיק הריון בשליש השלישי, המכונה שלב החיות. לכן, בנוסף לחוק, ההנחיות קובעות קריטריונים וחסמים נוספים להפסקת הריון. השאלה העולה כאן היא האם ניתן וראוי לפגוע בזכויות הגוף ובאוטונומיה האישית של נשים במסגרת ההנחיות. זכור, ככלל, כל הנחיה כגון חקיקה משנית צריכה להמשיך את קווי החקיקה העיקרית במקום להקים מחסומים נוספים.

סיכום

במקרים של הפסקת הריון, ישנה חשיבות רבה לקיום תהליכי קבלת החלטות מוסדרים ומקצועיים. מתן מידע מקיף ומדויק לנשים על ההשלכות הפיזיות והנפשיות של ההליך מבטיח שהן יוכלו לקבל החלטות מושכלות בהתאם לצורכיהן ורצונותיהן. כמו כן, ישנה חשיבות רבה לשמירה על זכויות האישה והבטחת אוטונומיה שלה בתהליך זה.
 
error: התוכן באתר זה מוגן.

ברוכים הבאים!

אנא ענו על מספר שאלות קצרות

ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן