המסגרת הנורמטיבית של חילוט רכוש בהליכים פליליים בישראל

המסגרת הנורמטיבית של חילוט רכוש בהליכים פליליים בישראל

חילוט רכוש בהליכים פליליים מהווה כלי משמעותי בארגז הכלים של רשויות האכיפה בישראל. כלי זה מאפשר לתפוס ולשלול מרכושם של עבריינים נכסים הקשורים לעבירה, הן למטרות הרתעה והן למניעת המשך הפעילות הפלילית. המסגרת המשפטית המסדירה את החילוט כוללת מספר חוקים מרכזיים, בהם פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], תשכ"ט-1969 (להלן: "פקודת המעצרים"), חוק העונשין, תשל"ז-1977, חוק מאבק בארגוני פשיעה, תשס"ג-2003 (להלן: "חוק מאבק בארגוני פשיעה") וחוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000 (להלן: "חוק איסור הלבנת הון").

תפיסת רכוש בהתאם לפקודת המעצרים

סעיפים 32 ו-33 לפקודת המעצרים מסדירים את האפשרות לתפיסת חפצים הקשורים לעבירה פלילית. סעיף 32 מאפשר לשוטר לתפוס חפץ אם יש יסוד סביר להניח שהוא שימש לביצוע עבירה, עשוי לשמש כראיה או ניתן כשכר בעבור ביצוע עבירה. סעיף 33 מסדיר את שמירת החפץ שנתפס עד להכרעה שיפוטית או עד שיוחלט על החזרתו לבעליו.

סעיף 39 לפקודת המעצרים קובע כי בית המשפט רשאי להורות על חילוט חפץ שנתפס, אם בעליו הורשע בעבירה שהחפץ היה קשור אליה. חילוט זה נחשב לענישה נוספת לצד הענישה העיקרית, אך יש חריגים המגבילים חילוט כאשר החפץ ניתן כשכר בעד עבירה או שימש כאמצעי לביצועה, אלא אם כן בעליו נתן לכך הסכמה מודעת.

חילוט רכוש לפי חוק העונשין

חוק העונשין מתייחס למקרים מיוחדים שבהם ניתן לחלט רכוש, כמו חילוט רכוש ששימש לעריכת משחקים אסורים, הימורים והגרלות בלתי חוקיות. במקרה של הרשעה בעבירת שוחד, ניתן לחלט את מה שניתן כשוחד ואת התמורה שהתקבלה בגינו, או לחייב את הנאשם לשלם את שווי התועלת שהפיק מהשוחד לאוצר המדינה.

חילוט רכוש לפי חוק מאבק בארגוני פשיעה

חוק מאבק בארגוני פשיעה מעניק לרשויות כלים רחבים יותר לחילוט רכוש, תוך הבחנה בין חילוט רכוש לאחר הרשעה לבין חילוט רכוש בהליך אזרחי ללא הרשעה מוקדמת:

  • חילוט בהליך פלילי – כאשר אדם מורשע בעבירה הקשורה לארגון פשיעה, קובע החוק כי יוטל חילוט חובה על הרכוש הקשור לעבירה, ואף על רכוש נוסף השווה בערכו לרכוש הקשור לעבירה, אלא אם ישנן נסיבות חריגות המצדיקות הימנעות מחילוט.
  • חילוט בהליך אזרחי – מאפשר חילוט של רכוש הקשור לארגון פשיעה גם ללא הרשעה פלילית, ברמת הוכחה אזרחית.

חילוט רכוש לפי חוק איסור הלבנת הון

חוק איסור הלבנת הון מחיל חובת חילוט במקרה של הרשעה בעבירת הלבנת הון, כאשר ניתן לחלט את הרכוש ששימש לביצוע העבירה, הקל על ביצועה, או התקבל כתוצאה ממנה. אם לא נמצא רכוש כזה, ניתן לחלט רכוש של אחר שהנאשם מימן או נתן במתנה, לפי שיקול דעת בית המשפט.

פטיש שופט וספרי חוקים על שולחן עץ – המחשת חילוט רכוש בהליכים פליליים בישראל

אופן ביצוע חילוט רכוש בפועל

לאחר חקירה, הגוף התובע מחליט האם להגיש כתב אישום ולבקש חילוט זמני של הרכוש עד לסיום ההליך המשפטי. במידה ומתקבלת הרשעה, ניתן להמיר את החילוט הזמני לחילוט סופי. מדינת ישראל מנהלת את הרכוש החלוט דרך יחידת החילוט, הפועלת תחת האפוטרופוס הכללי ומנהלת קרנות ייעודיות לרכוש מוחרם.

בפועל, היחידה מטפלת במגוון סוגי נכסים, כולל כספים מזומנים, מקרקעין, מיטלטלין, חשבונות בנק, פיקדונות ואף מטבעות קריפטוגרפיים. בשנת 2022 נוהלו כ-65 מיליון ש"ח בחילוטים סופיים לעומת 710 מיליון ש"ח בחילוטים זמניים. עם זאת, קיימים אתגרים בניהול החילוטים, שכן סמכויות היחידה אינן מוסדרות באופן מובהק לגבי רכוש שנתפס זמנית, מה שיוצר מחלוקות בין גורמי האכיפה והפרקליטות.

חילוט רכוש בישראל הוא כלי אכיפה חשוב, המאפשר שלילת נכסים מעבריינים למניעת המשך פעילות פלילית והרתעת גורמים עברייניים. פקודת המעצרים, חוק העונשין, חוק מאבק בארגוני פשיעה וחוק איסור הלבנת הון מספקים את הבסיס המשפטי להליכי חילוט, תוך אבחנה בין חילוט פלילי לאזרחי.

מאמרים נוספים

error: התוכן באתר זה מוגן.

ברוכים הבאים!

אנא ענו על מספר שאלות קצרות

ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן