נושא משמורת הילדים המלווה להליך הגירושין הוא נושא בעל חשיבות רבה. למעשה, כפי שניתן להניח, עבור הורים רבים משמרות הילדים הוא הנושא בעל ההשפעה הגדולה ביותר על חייהם לאחר הליך הגירושין. חשוב להבין, שקביעת משמורת ילדים על ידי בית המשפט היא למעשה הסדרת היחסים המשפטיים שבין הורה לילדו על כל המשתמע מכך. הן מבחינת המשמורת המשפטית על הילד והן מבחינת המשמורת הפיזית עליו.
נשאלת השאלה, מה הוא בעצם ההבדל בין “משמורת משפטית” לבין “משמורת פיזית”?
אם כן, במשפט הישראלי קיימת הבחנה בין שני מונחים אלו, כאשר ה”משמורת המשפטית” היא קביעת ה”אופוטרופוס” של הילד, ואילו ה”משמורת הפיזית” היא קביעת ה”חזקה” עליו. “אופוטרופסות” כוללת את כל הזכויות והחובות הנוגעים לצרכיו של קטין. החל מצורכי בריאות ותזונה, וכלה בצרכי חינוך והשכלה. למעט מקרים חריגים, לאחר הליך גירושין, שני הוריו הביולוגיים של קטין נשארים האופוטרופסים שלו. לעומת זאת, מאחר שאין ההורים מתגוררים עוד יחדיו, ברור שהחזקה על הילד לא יכולה להישאר ברשות שניהם. על כן, במרבית המקרים, הורה אחד יקבל את החזקה על הקטין (אשר נקראת “משמורת”), וההורה השני יקבל “הסדרי ראייה” עם הקטין, אשר יוסדרו על ידי בית המשפט. עם זאת, בשנים האחרונות החלה מגמה לפיה בית המשפט קובע “משמורת משותפת” על הילדים, כך שבני הזוג שהתגרש חולקים באופן שוויוני יותר את החזקה על ילדיהם.
משמרות ילדים משותפות
במסגרת קביעת משמרות ילדים משותפות, בית המשפט קובע הסדר בו שני ההורים זוכים בחזקה שוויונית על הילד. כך, עשוי בית המשפט לקבוע כי הילד ישהה שבוע אצל האם ולאחר מכן שבוע אצל האב, יום אצל האם ולאחר מכן יום אצל האב, או כל הסדר אחר אשר יראה לבית המשפט לנכון.
חשוב להדגיש, כי בבואו לבחון את משמורות הילדים והסדרי הראיה באשר לזוג מתגרש, בית המשפט נוטה בראש ובראשונה ללכת אחר טובת הילד. לכן, על מנת שייקבעו הסדרי משמרות ילדים משותפות, חשוב שיהיו יחסים טובים בין בני הזוג המתגרש, תקשורת תקינה ביניהם ונכונות לשיתוף פעולה מלא.
תנאים למשמורת משותפת
כפי שניתן להבין, על מנת שבני הזוג יזכו למשמורת משותפת על ילדיהם, עליהם לעמוד בתנאים מסויימים, אשר ישכנעו את בית המשפט שאכן הסדר כזה הינו ההסדר המוצלח ביותר מבחינת טובתו של הקטין. לכן, התנאים המרכזיים אותם בוחן בית המשפט הם: מסוגלות הורית טובה של שני ההורים, שיתוף פעולה סביר בין הורי הילד, וכמובן, רצונו של הילד.
משמרות ילדים – השינויים שחלו בשנים האחרונות
כאמור, בשנים האחרונות ניתן לזהות מגמה לפיה בית המשפט נוטה לקבוע יותר ויותר משמרות משותפות על ילדי הורים מתגרשים. זאת, לאור השינויים החברתיים הרבים אשר חלים בחברה הישראלית ומביאים אבות רבים להביע רצון לקחת חלק משמעותי בגידול ילדיהם. יתרה מכך, לאור דו”ח סופי שפורסם בשנת 2012 על ידי ועדה ממשלתית אשר בחנה את נושא משמרות הילדים, לאחרונה נקבעים הסדרי משמורת משותפת גם כאשר האם מתנגדת להסדר זה. עניין אשר לא קרה בעבר.