הסכם שלום בית

הסכם שלום בית

ככלל, הסכם שלום בית הוא הסכם הנערך על ידי עורך דין או מגשר, ומטרתו, השכנת שלום בית בין בני הזוג. דהיינו, המדובר בניסיון “להציל” את חיי הנישואין בטרם פונים לגירושין. במסגרת גיבוש ההסכם, מגדירים בני הזוג (כאמור, בליווי עורך דין או מגשר) את המחלוקות ביניהם, ובהתאם, מעגנים הסכמות שונות אשר ימנעו מהם חילוקי דעות ומאבקים.

קיימים מקרים שונים בהם בני זוג שנישואיהם עלו על שרטון, עשויים לכרות הסכם שלום בית. מקרה אחד, הוא המקרה בו אחד הצדדים מגיש תביעה לשלום בית, וכך למעשה מעניק לערכאת השיפוט לקבוע כי על בני הזוג לבצע ניסיון להשכנת שלום בית. מקרה אחר, הוא המקרה בו ערכאת השיפוט הדנה בהליך הגירושין של בני הזוג, מציעה לנסות להשכין שלום בית בטרם משלימים את הליך הגירושין. מקרה נוסף והמומלץ ביותר לטעמינו, הוא המקרה בו בני הזוג פונים לגישור ולגיבוש הסכם שלום בית עוד בטרם פנה אחד מהם לערכאות שיפוטיות. כך, ההסכם מנטרל קשיים ונגעים רעים אשר במקרים רבים נמנים במנת חלקם של זוגות מתגרשים, כדוגמת תופעת “מרוץ הסמכויות” ומאבקים אינטרסנטיים אחרים.

ראוי לציין, כי במקרים מסוימים, בוחרים בני הזוג הפונים לגיבוש הסכם שלום בית, לכרות הסכם אשר מסדיר ניסיון השכנת שלום בית ו”הצלת” חיי הנישואין, אך כולל בתוכו אף הסדר גירושין במקרה ששלום הבית לא יצלח. הסכם מעין זה, מכונה “הסכם שלום בית ולחלופין גירושין”. ההסכם בנוי כך שהחלק העוסק בהסדר הגירושין, נכנס לתוקף רק לאחר שניסיונות השכנת שלום הבית העלו חרס. היתרון בהסכם המתואר, הוא שגיבוש והגדרת הסדר הגירושין למפרע, עוד בטרם כישלון שלום הבית, מעניק לבני הזוג בטחון ויציבות, ואף מאיין את הרצון של בני הזוג לבצע פעולות לשיפור האינטרסים שלהם על פני בני זוגם במקרה של פרידה וגירושין – פעולות אשר פוגעות באופן ניכר בסיכויי ההצלחה של שלום הבית המיוחל.        

הגדרת המחלוקות

ראשית, חשוב להדגיש, כי על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה של הסכם שלום בית, מומלץ לנסח את סעיפיו באופן המגלה הבנה לגבי המחלוקות הניטשות בין בני הזוג. כמובן, שככל שהמחלוקות יוצגו בדרך מקבלת ובונה יותר, המאפשרת את יישובן טוב יותר, כך סיכויי ההסכם להצליח גוברים. בנוסף להגדרת המחלוקות עצמן, על הסכם שלום בית אף לכלול את ההסדרים והדרכים לפתרון המחלוקות שהוצגו בהסכם. על כן, עליו לכלול תנאים ודרישות בהם בני הזוג מתחייבים לעמוד. נושאי המחלוקות יכולים להיות רבים ומגוונים, החל מנושאים פרקטיים כדוגמת חלוקת מטלות הבית או אופן קבלת ההחלטות המשפחתיות, וכלה בנושאים אישיים יותר כהגדרת “זמן איכות” של בני הזוג יחדיו או אופן המפגש עם הורי בני הזוג.  

 אישור הסכם שלום בית:

לאחר עריכת הסכם שלום בית, על מנת להכניסו לתוקף ולהעניק לו נפקות משפטית, יש להביאו לאישור אחת משתי הערכאות השיפוטיות להן סמכות הדיון בענייני גירושין – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני (לגבי זוגות יהודיים). לאחר שהערכאה השיפוטית אישרה את ההסכם, הוא מקבל תוקף של פסק דין, ומחייב את הצדדים מבחינה משפטית.  

אכיפת הסכם שלום בית:

אכיפת הסכם שלום הבית היא סוגיה מעט סבוכה. בשונה מפסקי דין סטנדרטיים, לא ניתן לאכוף הסכם שלום בית באמצעות הגשתו לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל (אף שההסכם אושר על ידי ערכאה שיפוטית וקיבל מעמד של פסק דין). עם זאת, במסגרת בקשה להסכם שלום בית, ניתן לבקש מערכאת השיפוט שתטיל סעדים זמניים כדוגמת צו עיקול על נכסי מי מהצדדים או צו איסור יציאה מהארץ. זאת, בניסיון להבטיח שתנאי ההסכם יקוימו על ידי הצדדים. במקרה בו הופר ההסכם על ידי אחד הצדדים, האפשרות העומדת בפני הצד שכנגד, היא פנייה לערכאה השיפוטית הרלוונטית להמשך הליכים.     



error: התוכן באתר זה מוגן.
ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן