תיק המתנות של נתניהו בראי פסיקה בנושא מתנות

תיק המתנות של נתניהו בראי פסיקה בנושא מתנות

מי שעוקב אחרי אתרי החדשות, בוודאי נחשף בחודש החולף לחקירת העדה המרכזית בתיק המתנות של נתניהו, הגב' הדס קליין. מלבד העניין הערכי והפוליטי, נציע לכם ולכן, משפטנים ומשפטניות בהתהוות, להתבונן באירועים אקטואליים גם דרך פריזמה משפטית – אנחנו כאן, בבלוג משפטי+, בשביל לעזור לכם לעשות בדיוק את זה! נייר זה יתרכז בניתוח מוצע מעניין להתבוננות משפטית בתיק המתוקשר הזה. 

תיק המתנות של נתניהו, המכונה גם "תיק 1000", עוסק ב"מתנות" לכאורה שהעבירו באופן סדיר בעלי הון לבנימין נתניהו בשנים בהם כיהן כרוה"מ. משפטו של נתניהו בעניין זה נפתח ביום 24.5.2020, ובחודש החולף (יולי 2022) התקיימה חקירת העדה המרכזית בתיק –  הגב' הדס קליין, אשר שימשה בשנים הרלוונטיות כ-עוזרת האישית של בעלי ההון.  

באופן עקרוני, מדובר בכתב אישום אשר קם ונופל כתלות בשאלה, האם הסיגרים, השמפניות ו"שאר הירקות" שקיבל באופן עקבי בנימין נתניהו מבעלי ההון ללא תמורה – הינם מתנה אותנטית במישור היחסים האישי-חברי, או שמא מדובר ביחסים של תן-קח אשר עולים לכדי "קבלת שוחד".

נרצה להציע לכם דרך ניתוח מעניינת: 
התחום המשפטי שבו בתי המשפט עסקו הכי הרבה בשאלת האותנטיות של מתנה היא דיני מיסים (כי יש אנשים שמנסים להקטין את נטל המס שלהם באמצעות הצגת עסקה חייבת במס כמתנה במישור האישי).
אמנם, אי אפשר לעשות "גזירה" ישירה מתחום המס לתחום השחיתות השלטונית הפלילית, אך לפסיקה מתחום דיני המס (השואפת להתחקות אחר המהות הכלכלית) יכולה להיות תרומה משמעותית לענייננו:

המבחנים שפותחו בפסיקת דיני המיסים, להכרעה האם מדובר במתנה אישית אותנטית הם:
מבחן הציפייה: במסגרתו בוחנים האם הייתה ציפייה של מקבל המתנה לקבל אותה. ובענייננו, האם נתניהו ציפה לקבל את הסיגרים והשמפניות מבעלי ההון? ככל שהייתה ציפייה מצידו – כך המתנה תיחשב לפחות אותנטית ויותר עסקית/מסחרית. 

מבחן המחויבות: ככל שנותן המתנה מרגיש מחויב יותר להעניק אותה – כך המתנה תיחשב לפחות אותנטית ויותר עסקית/מסחרית. האם בעלי ההון הרגישו מחוייבים לתת את הסיגרים והשמפניות?

מבחן העסקה/שירות: ככל שלצד המתנה קיימת גם עסקה או מתן שירות בין הצדדים – ניטה שלא לראות במתנה כאותנטית. האם היו עסקאות או שירותים נלווים בין נתניהו לבין בעלי ההון?

מבחן ה"נוהג": במסגרתו בוחנים האם קיים נוהג להעניק מתנות בנסיבות המקרה. למשל, הבאת מתנה לאירוע חתונה היא נוהג מושרש מאוד אשר יחזק את אותנטיות המתנה. ובענייננו, האם נהוג שבעלי הון מעבירים לאנשי שלטון מתנות באופן תדיר ועקבי?

מבחן הקשר האישי: במסגרתו בוחנים את טיב הקשר האישי בין הצדדים. ככל שיש קשר אישי קרוב יותר בין נותן למקבל המתנה, כך ניטה לסווג את המתנה כאותנטית כמובן. על כן, ניתן לראות שקוה ההגנה של בנימין נתניהו מתרכז רבות בקשר האישי-חברי בינו לבין בעלי ההון.

אין בכוונתנו להכריע האם המתנות לכאורה שקיבל נתניהו הן מתנות אותנטיות או שוחד המהווה עבירה פלילית. את זה אתם מוזמנים לעשות בתגובות 😉

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: התוכן באתר זה מוגן.

ברוכים הבאים!

אנא ענו על מספר שאלות קצרות

ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן