סופה של הלכת Roe v. Wade?
- Amit Pinto
- חדשות המשפט
בשנת 1973 בית המשפט העליון של ארצות הברית כותב את אחד מפסקי הדין החשובים בדורותיו – פסק דין Roe v. Wade.
במסגרת פסק הדין, בית המשפט העליון עיגן לראשונה את זכות האישה על גופה. נקבע כי מדובר בזכות טבעית, ולכן באופן עקרוני ובכפוף לסייגים שנקבעו, חוקים האוסרים על הפלה מלאכותית סותרים את חוקת ארצות הברית בשל הפגיעה בזכות לפרטיות.
כעת מתנהל בבית המשפט העליון של ארצות הברית תיק בעניין Dobbs v. Jackson Woman’s Health Organization. במסגרת זו בית המשפט העליון בארצות הברית התבקש לדון בחוקתיות של חוק במדינת מיסיסיפי, אשר אוסר על ביצוע הפלות אחרי השבוע ה-15 של ההריון, מבלי שהוא מחריג את האיסור למקרים של קורבנות אונס או גילוי עריות. מרפאה שמבצעת הפלות במיסיסיפי עתרה נגד החוק לבית המשפט הפדרלי המחוזי בדרום מיסיסיפי, שקבע שהחוק אינו חוקתי ואסר לאוכפו, בין היתר בהתאם להלכת Roe v. Wade. בעתירה לבית המשפט העליון ביקשה מיסיסיפי מהשופטים לדון מחדש בכלל זה, ובכך למעשה לדון מחדש בתוקף הלכת Roe v. Wade.
בתחילת חודש מאי 2022 הודלפה טיוטת פסק הדין של דעת הרוב בתיק Dobbs v. Jackson Woman’s Health Organization. על פי טיוטת פסק הדין נראה כי בית המשפט העליון עומד לבטל את הלכת Roe v. Wade.
ההדלפה של פסק הדין יצרה סערה ושיח רב סביב שאלת זכות האישה על גופה ובתוך כך על זכותה לבצע הפלה. עם זאת, ניתן לדון בהקשר זה גם בשאלת זכותו של העובר להגנה על חייו במסגרת המשפט הפלילי, מפני פגיעה של צד ג׳ שפוגע באם ובעובר שברחמה.
בהקשר זה נכון יהיה להזכיר את מאמרם של פרופ׳ יורם ורבין וד״ר יניב ואקי – ״ההגנה על חייו של העובר במשפט הפלילי״
דיני העונשין הישראליים לא מאפשרים להעמיד לדין אדם בגין גרימת מוות לעובר. הן משום שהביטוי ״אדם״ שבסעיף 308 לחוק העונשין אינו כולל עובר, והן משום שאין בישראל עבירה של המתת עובר, או עבירה של תקיפת אישה הרה שגורמת למותו של העובר.
בעקבות פסק הדין בעניין חורי, ולאחר שהמחברים בחנו את שיקולי המדיניות השונים, את המשפט ההיסטורי ואת המשפט המשווה, הם הגיעו למסקנה שיש להרשיע אדם בגרימת מוות לעובר במצב שבו העובר ״נפגע, נולד ומת״.