הזכות לדיור בישראל: זכות בסיסית או זכות משנה?

הזכות לדיור בישראל: זכות בסיסית או זכות משנה?

הכרה בינלאומית בזכות לדיור

ההכרה בזכות לדיור הולם כזכות אדם בסיסית מבוססת היטב בדיני זכויות האדם הבינלאומיים. תפיסה זו מדגישה את החשיבות של דיור הולם בהבטחת חירויות בסיסיות ומתן מרחב מחיה מתאים ליחידים. מדינת ישראל הכירה בעקרונות המפורטים באמנה הבינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות, הקובעת כי הזכות לדיור אינה מותנית במעמדו הכלכלי של האדם. במילים אחרות, זכות זו אינה תלויה בסיוע רווחה, אלא מוכרת כהיבט חיוני של כבוד האדם. עם זאת, ישראל טרם שילבה את הזכות לדיור בחקיקה הפנימית שלה. משכך, השמירה על זכות זו נשענת בעיקרה על פסיקות בתי המשפט, ובמיוחד אלו המונחות על ידי הוראות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

פסיקות בית המשפט

כפי שנחקור, פסיקת בית משפט קבעה כי היעדר קורת גג פוגעת בכבוד האדם וכי לכל אדם יש את הזכות לבחור את מקום מגוריו. זכות זו נפגעת כאשר אדם נעקר בכוח ממקום מגוריו. אף על פי כן, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מציע הגנה חלקית בלבד. הוא אמנם מבטיח את זכאותו של אדם למקלט יסודי, אך אינו מבטיח מתן תנאי דיור מספקים.

חשיבותו של דיור הולם

ההכרח של בני אדם להיות קורת גג מעל ראשם משתרע מעבר להגנה בלבד מפני פגעי מזג האוויר. היא מקיפה את הצורך במרחב מגורים מתאים המאפשר קיום בטוח ומכובד. זכות האדם היסודית הזו מוכרת באופן אוניברסלי ומעוגנת בהסכמים בינלאומיים רבים.

זכות לדיור

הצהרת האו”ם בדבר זכויות האדם

ההצהרה האוניברסלית של האו”ם בדבר זכויות האדם קובעת כי כל אדם זכאי לרמת חיים הגונה, הכוללת הוראות כגון מזון, ביגוד, דיור, טיפול רפואי ושירותים חברתיים, כמו גם ביטחון מפני מחסור וחרדה. יתרה מכך, האמנה הבינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות מרחיבה את הזכות לדיור, תוך שימת דגש על זכותו של כל אדם ומשפחתו לרמת חיים מספקת ולשיפור מתמיד בתנאי חייו.

זכות הדיור בישראל

הזכות לדיור בישראל, בדומה לזכויות סוציאליות אחרות, הוטמעה רק באופן מינימלי בחוקת המדינה. בעוד שבית המשפט העליון התייחס לזכות זו לאורך זמן, הגדרתה נותרה צרה ומתמקדת בעיקר בחובת מתן מחסה בסיסי, תוך מניעת מחסור קיצוני. המצב הנוכחי מציב אתגרים משמעותיים עבור אלו הזקוקים לדיור ראוי ואיכותי. עם זאת, על פי תנאים והגבלות, היכולת להבטיח את הזכות לדיור תלויה גם ביישום חקיקה רחבה יותר.

מגבלות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו

גישה מוגבלת זו יוצרת פער משמעותי בהשוואה להגדרה הרחבה יותר של הזכות לדיור הולם המצויה באמנות בינלאומיות. לא רק שהזכות לדיור אינה מצוינת במפורש בחקיקה, אלא שגם הקריטריונים וסדרי העדיפויות לקבלת דירה אינם מוסדרים בחוקים ראשוניים או משניים. במקום זאת, משרד הבינוי והשיכון מנהל היבט זה באמצעות נהלים פנימיים, המעוררים חשש לשקיפות, אי שוויון ואכיפת זכויות מחפשי דיור.

הכרה בזכות לדיור כ”זכות משנה”

אף שהכנסת לא קבעה רשמית את הזכות לדיור כזכות יסוד, בתי המשפט הכירו בחשיבותה העצומה. הם ראו בכך זכות נגזרת הנובעת מכבוד האדם והכירו בתפקידה החיוני בשמירה על קיום בכבוד. משכך, העניקו בתי המשפט לזכות לדיור מעמד מובחן בפסיקותיהם, אם כי לא מוחלט. פסק דין זה קבע למעשה “זכות משנה” חוקתית לדיור הולם.

השפעת ההכרה בזכות לדיור על הפסיקה

ההכרה בזכות לדיור כ”זכות משנה” מסמנת אבן דרך משמעותית בקידום הדיור השוויוני בישראל. היא מטילה חובה על המדינה והרשויות לפעול להבטחת דיור מתאים לכל פרט, תוך התחשבות בצרכיו וביכולותיו הייחודיות של כל אדם. כאשר לאדם חסר מקום להתקשר אליו הביתה, הדבר מהווה פגיעה בזכותו למקלט. להיות חסר בית, המוגדר כחי בחוץ ללא כל צורה של דיור, הוא פגיעה ישירה בכבודו המובנה.

אתגרים ואחריות המדינה

הרעיון של הזכות לדיור הוא מכריע ומורכב כאחד. מצד אחד, זוהי זכות יסוד הנובעת מהזכות לכבוד האדם, המחייבת את המדינה לפעול להבטחת דיור מתאים לכל הפרט. עם זאת, יישום מלא של זכות זו מצריך משאבים משמעותיים, מה שמציב אתגר מעשי באיזון בין צורכי דיור ודרישות חברתיות אחרות. הזכויות הקשורות לדיור והמשאבים הנדרשים מצריכים תיאום ושיתוף פעולה בין מוסדות המדינה והרשויות המקומיות. הזכות לדיור כוללת גם חובת המדינה לשמירה על זכויות הדיור, כפי שמפורט באחריות המדינה בנוגע לשמירה על זכויות הדיור.

מעמדה של הזכות לדיור במערכת המשפט הישראלית

בישראל, מערכת המשפט מכירה בזכות לדיור כ”זכות משנה” הנגזרת מכבוד האדם. אמנם לא חזק כמו זכויות חוקתיות מפורשות, אך עדיין יש לה משקל משמעותי בהליכים משפטיים. גישה זו מאפשרת הרמוניזציה בין הזכות לדיור לזכויות אחרות, כגון זכויות קניין. במסגרת זו נבחן כל מקרה לגופו, תוך התחשבות בנסיבות ובאינטרסים המגוונים. במקרים רבים, בתי המשפט נדרשים לשקול את הזכויות והחובות השונות של הפרט והמדינה במסגרת הדיור. מערכת המשפט מתמודדת עם סוגיות רבות הקשורות לזכויות דיור וקניין, כפי שמפורט במאמרים בנושא זכויות דיור וקניין.

צורך בחקיקה מקיפה בתחום הדיור

לישראל חסרה מדיניות דיור מקיפה ומאורגנת, למרות המשמעות המשמעותית שלה. לאורך השנים, ממשלות נמנעו מלמליץ על חקיקה הקובעת במפורש את הזכות לדיור כחוק יסוד או מיוחד. כתוצאה מכך, תקנות הדיור מפוזרות על פני מספר רב של סעיפים משפטיים, לעיתים מתנגשות זו בזו, וחסרות מסגרת מגובשת ומאוחדת. היעדר החקיקה המקיפה משפיע ישירות על יכולת המדינה להבטיח דיור הולם לכל אזרחיה.

האתגרים והפתרונות האפשריים

היעדר חקיקה מקיפה בכל הנוגע לדיור מציב אתגרים רבים. זה הופך להיות קשה עבור יחידים לברר את זכויותיהם וחובותיהם בתחום הדיור בשל האופי המפוזר של תקנות אלה. הניהול המפוצל של מדיניות הדיור בין המחלקות השונות מעכב את התיאום בין סוכנויות ממשלתיות ויישום פתרונות הוליסטיים. יתרה מכך, היעדר ההכרה המפורשת בזכות לדיור במסגרת חוקי היסוד מערער את ההגנה על קבוצות חלשות, לרבות קורבנות של אלימות במשפחה ואנשים עם מוגבלות.

מסקנה

כדי להבטיח שלכל אדם בישראל תהיה קורת גג מתאימה על ראשו, חובה לקדם חקיקה מקיפה בתחום הדיור. חקיקה כזו חייבת להגדיר בצורה ברורה את הזכות לדיור, להתוות את חובות הממשלה והרשויות המקומיות ולקבוע מנגנונים יעילים לאכיפת זכות זו. ישנה חשיבות מכרעת להבחין בין הזכאות לדיור בסיסי לבין הזכאות לדיור מתאים. הזכות לדיור בסיסי נוגעת לקיום מקלט מינימלי, בעוד שהזכות לדיור הולם מקיפה מגוון רחב יותר של אלמנטים.

error: התוכן באתר זה מוגן.

ברוכים הבאים!

אנא ענו על מספר שאלות קצרות

ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן