נגזר מהמשפט והחוקה העבריים – זכויות נשים על גופן

זכויות נשים על גופן קיימות לצד האינטרס של החברה בשימור הריון, שהוא ללא ספק מימוש וההתגלמות של ערכים חברתיים יהודיים. אותה סוגיית ניגוד עניינים מטופלת גם בחוק העונשין, ואיזון זה ראוי ללא ספק בעקבות חקיקת חוקי יסוד הרואים בחייו ושלמותו של גוף העובר גם ערכים הראויים להגנה.

השאלה האתית של מעמד העובר

השאלה האם קיימת הגנה ומהי היא חלק מהגישה האתית הבסיסית להפסקת הריון הנובעת מהגדרת מעמדו המשפטי של העובר. אם העובר נעדר מעמד משפטי עצמאי, והיעדר מעמד העובר מעיד על כך, הרי שאין סיבה אתית לאלץ אישה להמשיך בהיריון וללדת ילד שאינה רוצה מסיבה כלשהי. לעומת זאת, אם לעובר יש מעמד חוקי, כאשר מעמדו של העובר הופך את הפסקת חייו להמתת אדם חי, אזי המשמעות של הפסקת הריון מרצון נוגעת בסוגיה חמורה: של מחסל חסר אונים ותמים.

שלבי ההריון וההיבטים המשפטיים

באופן כללי, ניתן למצוא אזכורים לזכויות עובר במספר מקומות במשפט. ניתן לראות כי העובר הינו ישות בלתי תלויה בהורים, הנרכשת בשלב העובר ואשר זכויותיה מתגבשות בלידה. המשפט העברי חילק את ההיריון לארבעה שלבים. השלב הראשון הוא 40 הימים הראשונים. למרות שגם הפסקת הריון ללא סיבות מוצדקות אסורה, הפסקת הריון אינה מהווה רצח. השלב השני הוא מהיום ה-41 ועד השבוע ה-24 להריון במהלך שלב זה, נשקלים כיום חריגים כדי לאפשר הפסקת הריון. החל מהשבוע ה-24 מתעוררת שאלת הרצח או נטילת חיים ולכן לא יאשרו הפסקת הריון כל עוד יש סיכוי שהעובר ימשיך לשרוד לאורך זמן. אישה הרה עם תמונת אולטרסאונד

משפט השוואתי

מדיניות הפלות אינה אחידה ברחבי העולם. הפסקת הריון מותרת ברוב מדינות העולם, אך תנאים והגבלות אלו משתנים ממדינה למדינה. במדינות מסוימות, כמו הולנד וקנדה, הפסקת הריון מוקדם בהריון מותרת ללא הגבלות. במדינות רבות, כמו גרמניה וישראל, הפסקת הריון מותרת בשלבים מוקדמים, אך נדרש אישור מיוחד בשלבים מאוחרים יותר. אישור זה ניתן לרוב בנסיבות חריגות, כגון איום על חיי האם, מום חמור בעובר או פגיעה חמורה בבריאותה הנפשית של האישה. במדינות בודדות, כמו פולין ואירלנד, הפסקת הריון אסורה בתכלית, אלא בנסיבות חריגות ביותר.

גישות משפטיות להפלות

עמדות שונות נובעות מגורמים רבים וביניהם: ערכים דתיים, דעות פוליטיות, יחס חברתי לנשים, זכויות רבייה, זמינות שירותים רפואיים ועוד. כתוצאה מכך, עד סוף המאה ה-19, הפלות נאסרו על פי חוק כמעט בכל מדינה בעולם. האיסור נובע בעיקר מהאמונה שהפסקת הריון היא חטא או עוול מוסרי, וכן כדי להגן על חיי העובר או למנוע סיכון חיי האישה. עם התפתחות הרפואה והשינויים בחברה, יותר ויותר מדינות מתחילות לאפשר הפסקת הריון.

המצב המשפטי בישראל

המשפט הישראלי מציג תמונה מורכבת, המשלבת יסודות ליברליים עם השפעות פטריארכליות ודתיות. החוק מעניק הגנות חוקתיות וסובסידיות לנשים המבקשות להפסיק הריון בנסיבות מסוימות. נשים מתחת לגיל 18, מעל גיל 40, או נשים בהריון עם הפרעות עובריות או סיכונים בריאותיים זכאיות על פי חוק לאחד. החוק מכיר גם במקרים של אונס, גילוי עריות והריון ללא נישואים. ניתן לעיין במאמרים אקדמיים בתחום המשפט לקבלת מידע נוסף על הנושא.

חוק ההפלות והזכויות בישראל

למרבה הפלא, ישראל היא אחת המדינות הבודדות בעולם שבהן פרישות נשית היא קרקע מוגנת חוקית. אפשר לטעון שהחוק משקף רעיון מיושן של פטריארכיה דתית. לפיכך, החוק מעודד לידות במסגרת נישואין ושואף למנוע גירושין ובכך “להסדיר” נשים במסגרת הנישואין. ישראל היא אחת המדינות המערביות היחידות שאינן מסבסדות אמצעי מניעה. גישה זו מגבילה אותם בגבולות נישואיהם אך מאפשרת להם לנוע יותר מחוץ למסגרת.

השפעת החוקים הבינלאומיים על המשפט הישראלי

הדיון על הפלות בישראל משקף את המצב הנוכחי של הפוליטיקה הישראלית. מצד אחד ישנה מגמה ליברלית ותומכת השואפת לקדם את רווחת הנשים. מנגד, קיים חוסר אחדות עמוק וחילוקי דעות על רקע חילוקי דעות אידיאולוגיים בין המחנה הדתי לחילוני.

השוואה למצב בארה”ב

השפעת החוקים בארה”ב ניכרת גם בישראל. לדוגמה, הביטול האחרון של פסיקת רו נ’ ווייד בארה”ב פתח את הדלת למדינות רבות לאסור או להגביל באופן משמעותי הפלות. התהליך הזה משפיע על הדיון הציבורי גם בישראל ומעלה שאלות לגבי עתיד זכויות הנשים בארץ. לפרטים נוספים על ההשלכות המשפטיות של הפסיקה, ניתן לעיין בסיום פסיקת רו נגד ווייד.

סיכום

המשפט הישראלי מציג תמונה מורכבת בנושא הפסקת הריון, המשלבת בין יסודות ליברליים לפטריארכיה דתית. הדיון הציבורי בנושא זה ממשיך להוות נושא רגיש ומעורר מחלוקת בישראל. יש לקוות שהשינויים המשפטיים והחברתיים יביאו להרחבת זכויות הנשים ולאיזון ראוי בין האינטרסים השונים המעורבים בנושא זה. למידע נוסף על נושאים משפטיים, ניתן לעיין בשיעורים פרטיים במשפטים ובמאמרים משפטיים.
error: התוכן באתר זה מוגן.

ברוכים הבאים!

אנא ענו על מספר שאלות קצרות

ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן