שיתוף הציבור בתכנון עירוני: חשיבות והשלכות

שיתוף הציבור בתכנון עירוני: חשיבות והשלכות

שיתוף הציבור בתכנון עירוני: חשיבות והשלכות

שאלת המחקר ושיטת הבדיקה

בפרק ב’ מתמקדים בשאלת המחקר ובשיטת הבדיקה, תוך בחינת המשמעות של שיתוף הציבור בתהליך התכנון והפוטנציאל שלו להעצים ולייעל את התכנון העירוני בישראל.

השערות

לשילוב הציבור בתהליך התכנון חשיבות עצומה על פי השערת המחקר, במיוחד בהתחשב בתפיסה החברתית-כלכלית הרווחת בישראל בעשורים האחרונים.

המחקר יעשה שימוש בגישה איכותנית, ניתוח נתונים ומידע המתקבלים ממספר מקורות מרכזיים, כגון חקיקה קיימת, דוחות ביקורת שונים ומחקרים ממקורות אקדמיים.

בחינת מכלול הספרות הקיים

נערכה בחינה מעמיקה של ממצאי ועדת החקירה והביקורות המרובות שפורסמו לגבי תהליך התכנון והרישוי העירוני. בנוסף, נסקרו מספר עבודות אקדמיות, המנתחות היבטים שונים הנוגעים לחקיקה ולנהלים הנוכחיים הנוגעים לתכנון ובנייה.

תכנון עירוני

החקיקה הנוכחית ודפוסיה המתפתחים

חוק התכנון והבניה משנת 1965

המערכת המשפטית של תכנון שימושי קרקע בישראל פועלת באמצעות יישום הן של תוכניות מתאר והן של תוכניות מפורטות. תוכניות אלו נועדו לתת מענה לצרכים המגוונים של הציבור וליצור איזון בין אינטרסים ציבוריים שונים.

למידע נוסף, ראו שאלות ותשובות באתרנו.

תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה

בהתבסס על הממצאים וההצעות של ועדת החקירה שהוקמה לבחינת הטרגדיה של “ורסאי”, בוצעה תיקון יסודי של חוק התכנון והבנייה (תיקון 101) בשנת 2014. המטרה העיקרית של תיקון זה הייתה להגביר את הפיקוח על הבנייה וייעול את תהליך הרישוי.

לקבלת פרטים נוספים על חקיקה ותיקונים אחרים, לחצו כאן.

המלצות ועדות החקירה והביקורות

וועדת זיילר וקריסת הרצפה באולם ורסאי

נערכה בדיקה מקיפה של ועדות החקירה וביקורות שונות, ובמיוחד התמקדה בוועדת זיילר, ועדה ממלכתית שתפקידה לחקור את קריסת הרצפה הטראגית באולם האירועים ורסאי, שגרמה לאובדן חיי אדם רבים.

המלצות הוועדה להערכת תהליך קבלת רישיונות הבנייה

באוגוסט 2017 הקים שר האוצר ועדה שמטרתה להעריך את תהליך קבלת רישיונות הבנייה. ממצאי הוועדה פורסמו באוגוסט 2018 וכללו מספר המלצות שמטרתן שיפור מערך הרישוי.

למאמרים נוספים בנושא רישיונות בנייה, בקרו כאן.

סקירת ספרות

שיקולים חברתיים בתכנון מרחבי

מכון הטכניון בחיפה ערך מחקר שכותרתו “שיקולים חברתיים בתכנון מרחבי”, המאתגר את חוסר הדגש של מערכת התכנון המרחבית הנוכחית על גורמים חברתיים.

שיתוף הציבור בהליכי תכנון

ד”ר בועז ברזילאי מתעמק בנושא שיתוף הציבור בתכנון ערים במאמרו שכותרתו “שיתוף הציבור בהליכי תכנון”.

קרקעות, תכנון ואי-שוויון

במאמר שכותרתו “קרקעות, תכנון ואי-שוויון: חלוקת המרחב בין יהודים לערבים בישראל”, התמקדות בחקירת מקור המתח הפוטנציאלי בין המדינה לאזרחיה הערבים.

טוהר תקנים ומניעת שחיתות בתכנון ובבנייה בשלטון המקומי

עו”ד עדנה ארבל פישר, במאמרה שכותרתו “טוהר תקנים ומניעת שחיתות בתכנון ובבנייה בשלטון המקומי”, טוענת כי השחיתות חלחלה לוועדות התכנון והבנייה לאורך זמן.

בעלות לאומית על קרקעות ומחירי דיור

המחקר שנערך בספר “בעלות לאומית על קרקעות ומחירי דיור: מחקר חקר לקראת גיבוש מדיניות חדשה” התמקד בשאלה המכרעת האם לבעלות הלאומית על הקרקע ולמדיניות הנובעת מכך יש השפעה חיובית או שלילית על מחירי הדיור, פיתוח עירוני, וההשלכות החברתיות הקשורות למדיניות זו.

למידע נוסף על הבעלות הלאומית על קרקעות, עיינו כאן.

error: התוכן באתר זה מוגן.
ליצירת קשר בוואטסאפ, לחצו כאן
דילוג לתוכן